Route

Er leiden vele wegen naar Rome… Dus welke te nemen? 

Vanuit Nederland bestaan er twee beschreven fietsroutes die vanuit Maastricht naar Rome leiden; de een van Hans Reitsma, de ander van Paul Benjaminse. Beide routes maken zoveel mogelijk gebruik van fietspaden en daar waar geen fietspaden zijn van autoluwe wegen. Ik heb ervoor gekozen om de route van Paul Benjaminse te fietsen omdat ik naar Parijs ook gebruik heb gemaakt van een door hem beschreven route. Ik heb de route toen goed kunnen volgen zonder verkeerd te rijden, so why change a winning team?

Leuk feitje is dat de route van Benjaminse door 10 landen komt, respectievelijk 1: Nederland, 2: Belgie,  3: Duitsland, 4: Luxemburg, 5: Frankrijk, 6: Zwitserland, 7: Oostenrijk, 8: Liechtenstein, 9: Italië en 10: Vaticaanstad. Onderstaande afbeelding van de beoogde route laat zien dat het traject niet de kortst denkbare weg naar Rome laat zien. Dat komt omdat Paul Benjaminse een aantal opties biedt waarmee een aantal interessante steden bezocht kunnen worden die niet direct langs de route liggen, maar welke ik wel graag zou aandoen. 

De door mij geplande route loopt vanaf Den Haag via Maastricht, Trier, Luxemburg (de stad), Metz, Saarburg, Straatsburg, Basel, de Bodensee, de Splügenpass, het Comomeer, Bergamo, het Gardameer, Mantova, Modena, Pisa, Florence, Siena en Orvieto naar Rome. Een afstand van vooralsnog een kleine 2500km, zo’n 3,5 x de afstand naar Parijs van vorige zomer. Met name het bezoeken van Steden als Trier, Luxemburg, Metz, Straatsburg en Pisa  zorgt voor extra kilometers. Toch zijn dit steden waar ik graag een kijkje ga nemen omdat de kans klein is dat ik er ooit nog eens in de buurt kom.

Er zit redelijk wat hoogteverloop in het gekozen traject. Het hierboven getoonde hoogteprofiel laat mooi zien dat de aanloop vanuit Den Haag naar Maastricht nog mooi vlak is. Vanaf Maastricht begint het eerste reliëf in de vorm van de Ardennen, welke worden afgelost door de Vogezen. Daarna volgen de Alpen met als summum de Splügenpass. Middels deze rustige pas worden in een etappe van zo’n 60 km de Alpen overgestoken. Na de Alpen volgen de Povlakte (deze is niet heel zichtbaar in het hierboven getoonde profiel), de naar het schijnt venijnige Apennijnen, de heuvels van Toscane en de heuvels van Umbrië. 

Na al deze beklimmingen brengt het vliegtuig me hopelijk weer thuis, zonder dat ik daarbij enige inspanning hoef te verrichten om op kruishoogte te komen…0 comments on “Route

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s