30/06 dag 06 Parijs

Vandaag geen lange fietstocht, maar een dagje Parijs! En mijn eerste doel voor vandaag was het verkrijgen van een pelgrimspaspoort, ofwel een credencial del peregrino de St Jacques. Nee, ik ben geen echte pelgrim of bedevaartganger, maar het verzamelen van stempels van de verschillende plaatsen langs de camino hoort er toch een beetje bij. Bovendien ziet het er leuk uit en biedt het een mooi aandenken aan wat hopelijk een mooie reis wordt. Dat ik de eerste 650km aan stempels mis is jammer, maar doordat ik enigszins halsoverkop vertrokken ben is het niet meer gelukt om in Nederland een credencial te regelen.

Om 1000 stond ik binnen bij het Compostela genootschap Parisien waar een vriendelijke man mij van een stempelkaart voorzag en mij vervolgens als eerste een bon camino toe wenste. Het genootschap zit vlak bij de Sacre Coeur en dus ben ik daar vervolgens mijn eerste stempel gaan halen. Om dat stempel te krijgen ben ik op plekjes in de kerk gekomen die eigenlijk niet voor toeristen toegankelijk zijn en zo bleek direct het voordeel van het reizen as peregrino.

Na de Sacre Coeur nog even genoten van het uitzicht en daarna doorgefietst naar Parc de la Villette om de nieuwe Philharmonie te aanschouwen, maar het gebouw dat eigenlijk een integraal onderdeel van het park had moeten worden bleek in werkelijkheid akelig afgesloten. Niet de interessante architectonische ervaring waar ik op gehoopt had dus.

Na de Philharmonie koers gezet naar de Notre Dame voor mijn tweede stempel en mijn tweede bon camino vandaag. Daarna was het mijn bedoeling om lui in het gras te gaan liggen lezen / slapen, maar helaas gooiden regendruppels roet in het eten. Als alternatief ben ik het Louvre ingedoken, wat best hypocriet is omdat ik na al die tijd ook nog steeds niet in het nieuwe rijks ben geweest.

Rond een uur of vijf had ik het allemaal wel gezien en snakte ik naar frisse lucht en gelukkig scheen de zon weer. Ik heb mijn grasmomentje dus toch nog even gehad!

Hier op de camping in Parijs een aantal leuke mensen ontmoet. Een kerel uit Delft niet naar Santiago loopt en een maand geleden uit Utrecht vertrokken is. Diep respect voor deze man. Daarnaast nog twee hippe Duitsers en een echtpaar van middelbare leeftijd die nu doorfietsen naar Engeland. Al met al maakt dat het verblijf op de camping best gezellig!

Met alle gefietste stukjes van vandaag mee nu zo’n 700km gefietst. Morgen een lange dag, naar Chartres, met hopelijk een derde stempel voor mijn credencial!

Mijn “Credencial del Peregrino”! 


Basilique du Sacre Coeur. Goed voor de eerste stempel…


Van buiten.


Overzicht over de stad vanaf Montmartre.


Door naar Parc de la Villette, met de nieuwe Philharmonie van Jean Nouvel.


En de al wat oudere gekke rode follies van Tschumi.


Het is echt gestoord hoeveel auto’s er in Parijs stil staan in de file. Je zou toch denken dat de mensheid anno 2016 beter zou weten…


De tweede stempel kreeg ik in de Notre Dame.


En daarna door naar het Louvre.


Lekker door het museum slingeren en van al het moois genieten.


0 comments on “30/06 dag 06 Parijs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s