27/06 dag 03 Cambrai

Best leuk, die Belgen met hun Rode Duivels. Toen ik gisteravond terug naar de camping fietste werd ik zo ongeveer besprongen door een blije Belg die via de radio op zijn telefoon het eerste doelpunt had horen vallen. Wist hij veel dat ik a geen Belg ben en b ook nog eens voetbalatheïst, dus hoewel ik erg blij voor hem was kon ik helaas niet tippen aan zijn eigen enthousiasme.

De eerste 100km heb ik vandaag langs de Schelde gefietst, wat vanwege de forse tegen wind best ploeteren was zo door het open landschap en langs het water. Ik was dan ook erg blij toen ik aankwam in Tournai, onder de Nederlandse naam ook wel bekend als Doornik. Het was een ware verademing om daar even uit de wind te mogen genieten van het fraaie marktplein, maar veelvuldig terugkerende graffiti leuzen als “Islam=Satan” en “Europa= georganiseerde professionele maffia” gaven me wel het gevoel in een andere dimensie te zijn beland. 

Na Tournai mocht ik nog een stukje langs de Schelde slingeren, en nadat ik de rivier definitief mocht verlaten reed ik al snel de Franse grens over, die als zodanig herkenbaar was door de nog aanwezige grenspost met daarnaast een versteende douane beambte. Vanaf de grens was het nog zo’n 20 kilometer naar mijn beoogde camping, maar eenmaal daar aangekomen bleek het eerder een soort woonwagenkamp. Geen plek voor zo’n rare fietstoerist als ik dus, en misschien maar goed ook.

Ook de andere in de buurt gelegen campings bleken van het kaliber “liever niet” te zijn en dus ben ik maar doorgefietst naar Cambrai, waar ik net op de markt fijn gegeten heb en heb genoten van een Karamel Macaron met karamel saus en slagroom, waarvan ik hoop dat er ook ooit een mc flurry van gaat komen 🙂

Vandaag een absurde afstand gefietst van 170km, waarmee de totaalstand op 405km uitkomt. Doordat ik vandaag extra heb gefietst wordt morgen hopelijk een makkie! Ik hoop ook dat ik de regen en de wind nu definitief achter me heb gelaten, want hoewel het weer goed te doen is gebruik ik mijn regenjas liever niet! 


Vandaag ben ik bijna de hele dag vergezeld door de Schelde.

En na zo’n 60 kilometer de eerste heuvel van de reis!

De Middeleeuwse stadspoort van Doornik, over de Schelde heen.

De Markt en het Belfort van Tournai.

Gokje: Stadhuis? Geen idee, wel fraai.

De toegang tot de kathedraal.

En omdat de kathedraal zelf helemaal in de stijgers stond maar even een foto’tje van deMaquette. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat hetbouwen van zo’n model ook een ambacht is!

Oud kruithuis buiten de stad.

En op de grens nog een heuze douanebeambte!

En in de middag dan toch Hollandse luchten boven een Frans landschap…

0 comments on “27/06 dag 03 Cambrai

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s