22/07 dag 28 Ponferrada

Het dagje bijkomen gister heeft geholpen, want ik zat vandaag weer goed in het zadel! De dag begon redelijk vlak door de graanvelden, maar gestaag kwamen de bergen uit de verte dichterbij en begon het landschap te veranderen. Van graan naar bossig gebied, gecombineerd met bloeiende heide. Na zo’n 70 kilometer begon de weg te klimmen en in 30 km heb ik me vanaf 1000m hoogte naar een hoogte van 1500m getrapt. Daarna volgde een 20km lange afdaling, die een stuk spannender was dan de afdaling vanuit de Pyreneën. Dit keer geen brede doorgaande weg met grote bochten naar beneden, maar een smal weggetje met enge kronkels, vlak langs grote diepten. Was het eerst werken om boven te komen, was het daarna evengoed werken om weer beneden te komen!

Onderweg ben ik vandaag een bonte verzameling aan verschillende nationaliteiten tegen gekomen. Eerst twee Italianen die vanuit Venetië naar Bordeaux waren gevlogen en vanaf daar zijn gaan fietsen. Eerst naar Santiago, daarna door naar Lissabon. Later bij de lunch kwam ik in gesprek met een Deense loopster. Tot twee dagen geleden had ze samen met een groep mensen gelopen maar om een of andere reden liepen ze nu niet meer samen en dat viel haar zwaar. Ze had moeite om de weg te vinden en had het erg eenzaam. Helaas moest ik op een bepaald punt toch verder… Later kwam ik nog twee Duitse tandem-rijders tegen waar ik van de Nederlandse tandem-rijders al over gehoord had. Het was hun niet gelukt om de 1500m hoge col fietsend te bedwingen en dus hadden ze voornamelijk gelopen. Omdat ook hun remmen niet zo goed in orde waren zou de afdaling ook voornamelijk lopend gaan plaatsvinden. Na de Duitse tandemrijders volgde nog een Aziaat die vroeg of ik Espagnol hablode, maar toen het antwoord daarop nee was en hij geen Engels sprak, liep de conversatie daar ten einde. Als laatste was er nog Juan (?), een Argentijn die (volgens mij, als ik het goed begrepen heb) eerst vanuit Argentinië naar Mexico was gefietst, vanaf daar naar Santiago is gevlogen en nu op weg was naar achtereenvolgens Rusland, India en Azië. 65.000km in totaal, in 4 jaar tijd.

De contacten zijn wel grappig, maar door een toch nog best wel grote taalbarriere is communiceren erg lastig. Alleen de Deense sprak echt goed Engels zodat ik er een normaal gesprek mee kon aanknopen. Bij de anderen liep het al stuk bij simpele vragen als “Where did you start” of “how long have you been on de road”.

Morgen wordt nog net even een tandje intensiever dan vandaag. De dag start met een klim van zo’n 800 meter en wordt afgesloten met nog een klim van 200 meter. Als ik dat morgen voor elkaar krijg dan ben ik zeker zondag avond in Santiago, op tijd voor het vuurwerk! Krijg ik het niet voor elkaar morgen, dan niet 🙂 Als ik morgen úberhaupt red, want bij gebrek aan een camping slaap ik vannacht op de bovenste laag van een stapelbed… De laatste keer dat ik dat deed (zo’n 19 jaar geleden?) werd ik vanaf sportkamp met een ambulance terug naar Den Haag gebracht…

2810 op de teller, wat betekent dat ik mijn oorspronkelijke 2762km geplande km inmiddels voorbij ben! 

Het begon droog, dor en vlak…

Een stukje verderop was het groen nat en vlak…

En toen werd het droog dor en heuvelig…


En toen groen, weelderig en heuvdig

En toen was ik boven!

En moest ik weer naar beneden…

Verder onderweg: een Romeinse brug (best indrukwekkend)

Een kasteel van de Tempeliers (ook best indrukwekkend)

Cruz de Ferro. De plek waar Pelgrims traditiegetrouw een steen achter laten die symbool staat voor de last die ze tot dat punt met zich mee hebben gedragen en op dit punt afwerpen. Na enige innerlijk beraad heb ik besloten geen steen mee naar boven te zeulen en af te werpen, aangezien ik niet gebukt ga onder enige last. Ik heb een mooi leven, maak een mooie tocht en er wacht een mooie toekomst!

Veel persoonlijke verhslen hier (ook best indrukwekkend)

Veel geschiedenis ook. Een indrukwekkende plek…
0 comments on “22/07 dag 28 Ponferrada

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s