Uncategorized

09/07 dag 15 Bordeaux

Best fijn, zo mooie dag in zo’n mooie stad… Ik heb vanochtend even de tijd genomen om rustig wakker te worden en ben vervolgens samen met Smurf een kijkje gaan nemen bij het Nouveau Stade Bordeaux, het nieuwe voetbal stadion van de lokale voetbalclub en ontworpen door Herzog en de Meuron. Schitterend in zijn eenvoud…

Daarna door naar het tweede hedendaagse pareltje van Bordeaux: het net opgeleverde Cité du Vin. Van buiten is het een prachtig ding, maar van binnen worden de mooie ruimtes vervuild met een kermis aan interactieve exhibitie. Dat interactieve in zo’n museum is overigens best leuk, maar ik miste wel een beetje een rode lijn en een begin en een eind, zodat ik aan het eind van alle attracties niet echt veel wijnzer bleek te zijn geworden. Na een kleine twee uur rond geslenterd te hebben was ik vooral dorstig, maar gelukkig kun je met je entree kaartje aan het einde van de trip een glas wijn halen in de wijnbar op de 8ste verdieping. Dus om 1130 had ik mijn eerste droge mousserende versnapering alvast achter de kiezen 🙂

Daarna exorbitant lang en voor veel te veel geld op een terrasje aan de bruine troebele Gironde geluncht, om vervolgens samen met Smurf langs de hoogtepunten van het kaartje van het office de tourism te laveren. Tijdens dat laveren nog even langs drie fietsenmakers geweest want ik ben gister een boutje van mijn voordrager kwijt geraakt. Ik heb onderweg de pang wel gehoord maar kwam er vanochtend pas achter wat er daadwerkelijk gepangd was. Pas bij de derde fietsenmaker was het raak en kreeg Smurf even zijn welverdiende troetelmomentje.

Het zal wel helpen dat het zaterdag is en dat het zonnetje weer zo mooi schijnt, maar Bordeaux is een fijn bruisende stad. Op het plein bij het Hotel de Ville waren meerdere bruiloften gaande waarbij luid getrommeld, gezongen, geknald en getoeterd werd. Op de pleinen zijn de terrasjes gezellig druk. In de parken wordt muziek gemaakt, gedanst, gekoortdanst, geluierd en worden spelletjes gespeeld. En op de Place de la Bourse rende jong en oud door een laagje van 2cm water dat door honderden kleine fonteintjes op de donkere natuursteen tegels sijpelde. En natuurlijk heb ik zelf ook even verkoeling gezocht tussen al die genietende mensen, om vervolgens nog even bij te komen tussen de ontspannen mensen in het park.

Morgen weer aan de bak. Nog twee dagen redelijk plat fietsen en dan start ik aan de klim over de Pyreneeën! Erg benieuwd hoe dat me af gaat gaan….

Prachtig door eenvoud: het Nouveau Stade Bordeauz van Herzog & de Meuron

In schril contrast, want prachtig door complexiteit de Cité du Vin van het voor mij onbekende XTU architects.

Thuis toch ook maar eens ruimte maken voor zo’n muur…

En wat is een bezoek aan een wijn museum in Bordeaux zonder wijn?

En toen door naar de oude stad.

De brug naar Parijs.

De spitse toren die overal boven uit steekt.

Het blijft toch altijd weer verbazen, zulke geometrie…

Luieren in het park, onder het genot van muzikanten en koortdansers.

En afkoelen op het Place de la Bourse, waar ik nog nooit zo’n goed gebruikte fontein heb gezien!


0 comments on “09/07 dag 15 Bordeaux

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: