Uncategorized

04/05 Dag 5, Bristol

Vandaag was een ware verademing ten opzichte van gister! Om 0845 was ik met Smurf en zijn zwabberende achterwiel bij de fietsenmaker om het laatste obstakel van gister te overwinnen. De fietsenmaker begon gelijk het hele wiel uit elkaar te knutselen. Helaas ging het in elkaar knutselen minder goed en dus was na een uur de conclusie dat hij niks meer aan het wiel kon redden. De freewheel naaf leek te zijn afgebroken van de rest van de naaf en na een hoop gepruts zag hij geen mogelijkheid meer de twee nog aan elkaar te krijgen. Dat werd dus een nieuw wiel, wat hij gelukkig had!

Om 1030 was Smurf weer fietsklaar en om 1130 had ik al mijn meuk ingepakt en inkopen gedaan bij de Tesco. Ik was weer helemaal klaar om onderweg te gaan. Om te beginnen naar Avesbury, waar een cirkel met stenen staat die vergelijkbaar is met die van Stonehenge. Not the real deal, maar Stonhenge leek me niet de omweg waard. De ca 25 kilometer naar Avesbury waren net als gister onwaarschijnlijk slecht, maar met geduld en toewijding heb ik me door de diepe sporen van het karrenspoor heen geworsteld zonder valpartijen.

Na de steencirkel gezien te hebben volgde nog wat korte klimmetjes het dal uit en kwam ik langs één van de befaamde witte paarden die zijn afgebeeld in het gras van de groene heuvels. Nadat ik het paard was gepasseerd kwam ik al snel in het plaatsje Devizes terecht, vanaf waar ik langs een kanaal naar Bath zou fietsen. En wat een kanaal! Het kanaal golft zachtjes met het heuvelende landschap mee en maakt gebruik van 44 achtereenvolgende sluisjes om het hoogteverschil in het landschap te overbruggen. Eerlijk gezegd vond ik al die sluisjes achter elkaar indrukwekkender dan de steencirkel of het witte paard 🙂 Het toont iets van de volhardenheid van de mens!

En het fietsen langs het kanaal was ook niet slecht. Het wegdek was oke en het was lekker vlak doorfietsen tot aan Bath. Dus na het geploeter van gister en vanochtend kon ik nu eindelijk even kilometers maken over een relatief goede weg! Rond 1630 kwam ik aan in Bath, wat geen slechte score was aangezien ik pas om 1130 vertrok vanochtend. In Bath ben ik even blijven plakken en heb een kijkje genomen bij de romeinse baden, de kathedraal, het circus en natuurlijk de royal crescent. Een schitterende stad, dat Bath.

Nadat ik op het gazon voor de royal crescent had geluncht (late lunch) had ik eigenlijk niet echt zin meer om door te fietsen. Ondanks dat de zon scheen had ik het koud, de weg langs het kanaal hield na Bath al snel op en het hoogteprofiel liet nog ergens een matig klimmetje zien waar ik geen zin in had. Maar aangezien ik niet wilde dat mijn achterstand op de planning nog verder toe zou nemen ben ik toch op de fiets gestapt om door te fietsen naar Bristol. En wat bleek: geen makkelijk fietspad langs het kanaal, maar misschien nog wel een makkelijker fietspad over een oude spoorbaan! Over het fijne gladde asfalt, in de vroege avondzon laveerde ik tussen alle fietsende forenzen en recreanten richting Bristol. Heerlijk!

Was het fietsen gister als op een hindernisbaan, vandaag vloog ik vooruit! Het enige vervelende was dat bij aankomst in Bristol bleek dat de camping niet langer bestaat, maar gelukkig biedt een hostel uitkomst!

Heerlijk gefietst vandaag en ondanks de heel erg late start toch nog zo’n 105 kilometer gefietst. De tussenstand bedraagt nu 655 kilometer! Fijn dat ik van de fietsgoden uiteindelijk toch weer onderweg mocht vanochtend!

Smurf op de operatietafel

En na de operatie konden we op weg! Stenen in het veld vlak bij Avesbury… Eerste tekenen van een beschaving die hier 7000 jaar geleden al cultiveerde.

Met als één van de hoogtepunten de steencirkel in Avesbury.

En van prehistorisch cultuur door naar de middeleeuwse cultuur: het witte paard in de heuvel.

En van de middeleeuwen naar het tijdperk van de industrialisatie: een kanaal met 44 achtereenvolgende sluisjes om het heuvelende landschap te bedwingen!

Met op het kanaal allemaal van deze kleurrijke schuiten

En langzaam werd het landschap steeds weelderiger

Met het kanaal middels een aquaduct over de rivier. Geniaal!

En toen Bath, naar het schijnt de mooiste stad van Engeland…

Violist op het pleintje bij de Romeinse baden.

Het Circus

The Royal Crescent. Late lunch op het gazon.

Een lange tunnel als onderdeel van de oude spoorweg tussen Bath en Bristol. Door de heuvel heen in plaats van er overheen: hoe fijn! In de tunnel was het wel koud en het regende er grondwater…

En dan Bristol, met al zijn nieuwbouw en getrasfomeerde industriele architectuur.

Veel nieuwbouw omdat er in WW2 nogal wat bommen op Bristol gevallen zijn. Deze uitgebrande kerk herinnert daar nog steeds aan.

Maar er is ook moois, zoals Victorian Square.

Met zijn Victoriaanse Stadspaleizen.

En de oude haven heeft wel wat leuks!

0 comments on “04/05 Dag 5, Bristol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: