Uncategorized

09/06 dag 6, Thionville

Trier is net als Maastricht een stad met een Romeinse oorsprong. Daar is in Maastricht maar weinig van terug te vinden, maar in Trier struikel je over de Romeinse resten. Dat was dan ook de reden dat ik daar graag even langs wilde als ik toch in de buurt was. Het blijft toch een Romereis. Bovendien heeft Trier wél een echte Romaanse Dom, met romeinse fundamenten. Een kerk waar al sinds het begin van het Christendom mensen samen komen om hun God te aanbidden. Jammer dat de Dom gisteravond niet meer toegankelijk was.

Vanochtend om 0800 vertrokken langs de Moezel. Erg mooi landschappen met natuurlijk veel wijngaarden waar druiven worden verbouwd om wijn van de maken. De druifjes zijn op dit moment nog heel klein, maar zodra ze groot en sappig zijn en iemand ze met zijn blote voeten heeft geplet, drink ik ze op.

Vervolgens vanaf Wormeldange een stuk in Noordelijke richting gefietst om bij Luxemburg stad te komen. De hoofdstad van het groot Hertogdom. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik had er altijd een zeker voorstelling bij. Schilderachtig. In eerste instantie werd ik teleurgesteld. Ik kwam binnen in het Centre d’Europe wat een grote wijk met moderne architectuur is, oftewel een onsamenhangend zooitje van gebouwen die elkaar allemaal proberen te overschreeuwen. Rusteloze herrie. Bovendien werd er nog volop gebouwd en dus had ik wat moeite om mijn weg te vinden.

Vervolgens uitgekomen in centre Haute (de hoge stad) wat me eveneens weinig kon bekoren. Bij vlagen wel schilderachtig maar vervuild met naoorlogse gebouwen. Op weg de stad uit het centre base (de lage stad) gepasseerd en dat paste bij de verwachtingen. Veel groen, grote ruige rotspartijen met daarop stadswallen en andere verdedigingswerken en natuurlijk een kabbelend stroompje onderin het dal. Via het dal van dat kabbelende stroompje heb ik Luxemburg stad verlaten en ben ik terug gefietst naar het Moezeldal. Dit dal vanuit Luxemburg stad was het hoogtepunt van de dag. Een nauw smal dal met aan weerszijden hoge Rotswanden.

Ik zit nu in Thionville in Frankrijk, wat betekent dat ik nu een hele dag voor lig op mijn oorspronkelijke planning. Gisteravond nog 14 kilometer gefietst in Trier en vandaag een dag afstand van ca 130 kilometer. Daarmee komt de totaalstand op 718km. In 6 dagen tijd een gemiddelde van 120km per dag. Morgen naar Metz!

En ik ben mijn tandenborstel kwijt 😦

%d bloggers like this: