06/06 dag 3, Maastricht

Vandaag dus een rustdag, dus dat betekent op de fiets de omgeving verkennen. Toch nog een dagafstand afgelegd van 55km, waarmee de totaal afstand op dag 3 eindigt op 337km. De grote vraag: waar ben ik dan allemaal heen geweest?

Ik ben vanochtend begonnen met een bezoekje aan de Amerikaanse Militaire begraafplaats die hier ca 30 minuten fietsen vandaan ligt. Een strak groen gazon met daarop 8301 witte marmeren grafstenen in de vorm van een Latijns kruis of een Davidster. En een ellenlange muur met daarop nog eens 1722 namen van Amerikaanse soldaten die wel gesneuveld zijn maar waarvan het lichaam nooit meer terug gevonden is. 10.000 Amerikaanse soldaten die bij campagnes ten behoeve van de bevrijding van Nederland gesneuveld zijn.

Na Margraten door naar de Sint Pietersberg, met daar de ENCI cement groeve. Een groot gapend gat in de bergwand. Hier hebben ze toen dat fossiel van de Mosasaurus gevonden. Een eng zeemonster dat ten tijden van de Dinosauriërs leefde. Bij de entree tot de ENCI groeve stond een bordje D’Observant, dus door dat te volgen hoopte ik een mooi observatiepunt tegen te komen van waaruit ik een mooi overzicht van bovenaf zou hebben over de groeve. Uiteindelijk bereikte ik de top van D’Observant wat een kunstmatige berg blijkt te zijn bestaande uit restmateriaal uit de groeve. 170 meter hoog is de top. Met een schitterend uitzicht over het Limburgse Landschap. Het schitterende uitzicht over de groeve bleef uit, maar volgde even later een stukje verder op aan de rand van de groeve.

Na de st Pietersberg door naar Maastricht zelf. Daar geluncht en de twee bezienswaardigheden beken die ik wilde zien, namelijk de boekhandel van Polare en de St Servaasbasiliek. De boekwinkel van Polare is geweldig. Deze bevindt zich namelijk in een oude Gotische kerk. Een heel mooi contrast van modern en klassiek en geweldig om te zien hoe een gebouw met een nieuwe functie toch weer zo’n aantrekkingskracht kan krijgen. En dan de St Servaas, volgens sommigen de oudste kerk van Nederland. Daar heb je dan ook verwachtingen bij. Van buiten is de Romaanse bouwstijl nog goed zichtbaar, maar deze wordt verbasterd door latere Gotische toevoegingen. Van binnen is het gewoon een en al gotiek en is er nog maar weinig Romaans terug ge vinden.

Goede dag geweest vandaag! Goed weer, flink wat op en neer geklommen in het Limburgse landschap en ik ben nu vooral benieuwd hoe de etappe van morgen gaat bevallen, aangezien ik het vlakke Nederland nu echt achter me ga laten….

%d bloggers like this: