Uncategorized

15/05 Dag 1, Nunspeet – Hindelopen

Ben vandaag begonnen met de Zuiderzeeroute. 400km langs de contour van de voormalige Zuiderzee. Heb vandaag de eerste 140km gereden, vanaf Nunspeet via Elburg, Kampen, Genemuiden, Blokzijl, Nationaal Park de Weerribben Wieden, Lemmer, Stavoren naar Hindelopen. Ik ben onderweg met volwaardige uitrusting met als doel om te kijken of ik nog dingen mis (jazeker, aansteker, ledlampje voor in de tent, hengsel van de stuurtas en meer). Bedoeling is om de totale tocht in 3 dagen te voltooien en met 140km heb ik vandaag een goede start gemaakt. Het weer was goed, afwisselend bewolkt en zonnig, maar wel erg winderig. Heb zo,n beetje de hele tocht de wind pal uit het noorden gehad, en dat terwijl je voornamelijk op dijken en tussen de weilanden fietst. Dus hard tegen de wind in getrapt de hele dag. Laten we dat maar zien als goede training.

Het is erg leuk om alle oude Zuiderzee stadjes aan te doen. Het zijn stuk voor stuk kleine openlucht museumpjes. Had helaas geen tijd om elk stadje tot in den treuren te bekijken maar toch is het leuk om de stadjes aan te doen. Met name Elburg, Blokzijl, en Hindelopen vind ik erg mooi. Wat opvalt is dat deze steden vandaag de dag niet heel veel meer zijn dan dorpjes, terwijl het vroeger toch wel de grote rijke handelssteden waren. Met het groter worden van de schepen hebben al deze stadjes hun functie als handelscentra verloren en vandaag de dag komen de inkomsten volgens mij voornamelijk uit tourisme en watersport.

Het nationaal park de Weerribben Wieden is wat mij betreft ook aan te raden. Had er zelf nog nooit van gehoord maar het is een gebied wat volledig in het teken staat van rieten dakbedekking. Elk huis daar heeft zo’n beetje een rieten dak en het riet wordt daar ook gewonnen. In het dorpje wat middenin het gebied ligt liggen alle huizen aan een vaart en elk huis is met een zijtak op die vaart voorzien van een eigen ligplaats voor de boot, met als gevolg dat je tig bruggetjes over moet over een smal fietspad. Dat is vooral leuk als je tegenliggers tegen komt of als er voor je een groep met oude van dagen fietst die de kracht niet meer hebben om de bruggetjes over te fietsen en het dus maar te voet doen (ik weet het, heb vorig jaar in Frankrijk ook wel eens heuveltjes opgelopen in plaats van gefietst). Op dergelijke wijze ontstaat dus het fenomeen fietsfile. Inhalen was geen optie (veel te smal) dus maar een beroep gedaan op mijn geduld.

Anywayz, morgen dag 2! Nog 260km te gaan (is toch al wel drastisch verminderd 🙂

%d bloggers like this: