18/07 dag 24 Bilbao

Tsja en dan ben je in Spanje, en je bent enigszins in de buurt van Bilbao, dan kun je het eigenlijk niet maken om geen bezoek te brengen aan Frank Gehry’s Guggenheim museum. Net als Milaan vorig jaar ligt Bilbao echter net iets te ver van de route af om er naartoe te fietsen, dus zat ik vanochtend om 645 al met Smurf in de bus!

Zo’n busritje is trouwens ook best wel leuk. Omdat het nog zo vroeg was had ik prachtig zicht op de opkomende zo boven de noordelijke Spaanse Hoogvlakte en toen ze zon eenmaal lekker scheen stortte de best wel grote bus zich vol overgave  van de rand van de hoogvlakte af, zo het Cantabisch gebergte in. En zo zijn we in 3,5 uur tijd over onwaarschijnlijke smalle en slingerende weggetjes en nietszeggende dorpjes naar Bilbao geslingerd.

Eenmaal in Bilbao was the bloeiende Flowerpuppy van Jeff Koons al snel gevonden, en daarmee ook het museum. En dat museum heb ik al zo vaak in foto’s en tijdschriften gezien, dat er eigenlijk niets verbazingwekkends meer aan is. Het gebouw is precies zoals het al die 1000en malen is afgebeeld en daarmee voldeed het aan alle verwachtingen.

Het onverwachte plezier kwam van de exposities in het museum. Die waren namelijk leuk, op eenzelfde manier als dat de collectie van het Kroller Moller leuk is. Cortenstalen sculpturen van de enige die cortenstaal ooit origineel heeft toegepast en daarna alleen maar tot in den treuren gekopieerd is: Richard Serra, die met zijn sculpturen doet beseffen (net als Gehry overigens) dat ruimte meer kan zijn dan een doosje. Expressionistisch en kubistische schilderijen van Picasso, Kandinsky en Mondriaan. Popart van Andy Warhole. Untitled van Mark Rothko. En een enigszins enge expositie van Louise Bourgeois. Te eng voor mij, mede omdat ik ook bezig ben in een boek dat soortgelijk eng is, dus dat werd me iets teveel eng.

Dus, daar heb ik dan alles bij elkaar vandaag zo’n 6 uur voor in een bus gezeten. Was dat het waard? Absoluut! Natuurlijk heb ik ook nog even rondgedwaald door de rest van de stad, maar toen de thermometer om 1600 aangaf dat het zo’n 43 graden was begreep ik ineens waarom het slenteren me zo moeilijk afging vandaag en heb ik maar weer een stukje gras met schaduw opgezocht. En toen het om 1800 zelfs 46 graden bleek te zijn was ik toch wel erg blij met het vooruitzicht van een bus met airconditioning…

Niet met de trein, maar met de bus!


Schitterende zonsopkomst boven de Spaanse hoogvlaktez


En dan Bilbao, met the Flowerpuppy!


En het primaire doel van de bustocht: Frank Gehry’s Guggenheim Museum.


Met zijn duizelingwekkende atrium…


En de permanente tentoonstelling van Richard Serra!


Ik ben vast niet de eerste die vanuit deze hoek een foto genomen heeft…

Of vanuit deze hoek…
Nog een torrentje van Cesar Pelli.


En het fraaie stationsgebouw van de Spoorlijn naar Santander.


Kleurrijke gebouwen aan het water…


Een schitterende markthal!


Erg jammer dat er geen markt was…


Maar vanaf een uur of 1500 was het gewoonweg te warm om nog actief van bezienswaardigheid naar bezoenswaardigheid te hobbelen. Let vooral ook op de reclame voor de nieuwe Ice Agenfilm boven de thermometer 😖

0 comments on “18/07 dag 24 Bilbao

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s