17/05 Voorbereiding 9: Hmlvrt

Ben vandaag begonnen met de Zuiderzeeroute. 400km langs de contour van de voormalige Zuiderzee. Heb vandaag de eerste 140km gereden, vanaf Nunspeet via Elburg, Kampen, Genemuiden, Blokzijl, Nationaal Park de Weerribben Wieden, Lemmer, Stavoren naar Hindelopen. Ik ben onderweg met volwaardige uitrusting met als doel om te kijken of ik nog dingen mis (jazeker, aansteker, ledlampje voor in de tent, hengsel van de stuurtas en meer). Bedoeling is om de totale tocht in 3 dagen te voltooien en met 140km heb ik vandaag een goede start gemaakt. Het weer was goed, afwisselend bewolkt en zonnig, maar wel erg winderig. Heb zo,n beetje de hele tocht de wind pal uit het noorden gehad, en dat terwijl je voornamelijk op dijken en tussen de weilanden fietst. Dus hard tegen de wind in getrapt de hele dag. Laten we dat maar zien als goede training. 

Het is erg leuk om alle oude Zuiderzee stadjes aan te doen. Het zijn stuk voor stuk kleine openlucht museumpjes. Had helaas geen tijd om elk stadje tot in den treuren te bekijken maar toch is het leuk om de stadjes aan te doen. Met name Elburg, Blokzijl, en Hindelopen vind ik erg mooi. Wat opvalt is dat deze steden vandaag de dag niet heel veel meer zijn dan dorpjes, terwijl het vroeger toch wel de grote rijke handelssteden waren. Met het groter worden van de schepen hebben al deze stadjes hun functie als handelscentra verloren en vandaag de dag komen de inkomsten volgens mij voornamelijk uit tourisme en watersport.

Het nationaal park de Weerribben Wieden is wat mij betreft ook aan te raden. Had er zelf nog nooit van gehoord maar het is een gebied wat volledig in het teken staat van rieten dakbedekking. Elk huis daar heeft zo’n beetje een rieten dak en het riet wordt daar ook gewonnen. In het dorpje wat middenin het gebied ligt liggen alle huizen aan een vaart en elk huis is met een zijtak op die vaart voorzien van een eigen ligplaats voor de boot, met als gevolg dat je tig bruggetjes over moet over een smal fietspad. Dat is vooral leuk als je tegenliggers tegen komt of als er voor je een groep met oude van dagen fietst die de kracht niet meer hebben om de bruggetjes over te fietsen en het dus maar te voet doen (ik weet het, heb vorig jaar in Frankrijk ook wel eens heuveltjes opgelopen in plaats van gefietst). Op dergelijke wijze ontstaat dus het fenomeen fietsfile. Inhalen was geen optie (veel te smal) dus maar een beroep gedaan op mijn geduld. 

Anywayz, morgen dag 2! Nog 260km te gaan (is toch al wel drastisch verminderd 🙂

Stadswal van Elburg

Stadspoort bij Kampen

Ooievaar! Haagse trots, best veel van gezien

Veel gemalen langs de route

Lemmer

IJsselmeer vanaf de Reaklif

Groene tent met groene fiets in Hindelopen

Schaapjes en lammetjes op de dijk
 
Sluishuis in Hindelopen
 
Hindelopen vanaf de dijk


Dag 2: De nacht was erg onstuimig met veel wind en regen. Mijn arme groene tentje heeft het maar zwaar gehad. Door het gezucht en gesteun van het tentje was de nacht erg onrustig en was ik vroeg wakker. Het voordeel van vroeg wakker zijn is dat je ook vroeg op kan staan. Ben om 6:30 in de tent begonnen met alle spullen inpakken, heb toen nog even gewacht totdat het ophield met regenen en heb daarna ook de tent ingepakt. Het in je eentje inpakken van een tent bij windkracht vijf is overigens best wel onhandig. Gelukkig sliep iedereen nog en ben ik (denk ik) niet gezien!

Waar gister de wind pal uit het noorden waaide, waaide de wind vandaag vanuit het zuid-westen. Voordeel hiervan was dat de eerste 25 kilometer ontzettend vlot wegfietste, maar dat ik de wind op de afsluitdijk vol tegen me had. Eenmaal bij de afsluitdijk aangekomen was ook de miezer flink losgebarsten. Met windkracht 5 tegen en vol in de regen ben ik begonnen aan deze 32 kilometer lange uitdaging. Na een kilometer of 10 kon ik wel huilen, zo nat en koud was ik en zo langzaam ging het. En dan te bedenken dat ik nog 22 kilometer te gaan had! Echter na twaalf kilometer werd ik ingehaald door een groepje van 4 vakantiefietsers die in 7 dagen tijd langs de kust naar Limburg fietsten, een tocht van ca 800 km. De volgende 12 kilometer heb ik heerlijk achter hun aangefietst. Heerlijk uit de wind en op best een aardig tempo van 16 a 17 kilometer per uur, wat aanzienlijk hoger lag dan mijn eerste 12 kilometer, waar ik me gelukkig mocht prijzen met met een snelheid van 12 a 13 kilometer per uur. Bij het het monument dan Dudok gingen mijn werkers echter koffie drinken (of zoiets) en heb ik mijn beproeving zelfstandig voortgezet. Heren ik ben u zeer erkentelijk dat ik achter u aan kon fietsen! Gelukkig leek de wind nabij Den Oever iets af te nemen, en zo bereikte ik uiteindelijk weer vast land.

Na de afsluitdijk dook ik in Noord Holland direct het bos in, waar ik dolgelukkig mee was. In bossen waait het minder hard! Overigens wist ik helemaal niet dat ze in Noord Holland bossen hebben. En dat wist ik van Friesland ook niet. En blijkbaar hebben beide provincies in ieder geval één bos! Ook een sluis gezien die heel mooi duidelijk maakte hoe ver Nederland op sommige plekken wel niet onder zeeniveau ligt. Na slechts 4 kilometer in de bossen kwam ik langs een dijk te rijden in de Wieringermeer. Na de afsluitdijk gehad te gebben volgde nu weer 25 kilometer ontzettend saai landschap. Dit maal gelukkig niet met wind tegen maar met de wind van schuin opzij. Wel met zo ongeveer horizontaal vallende  miezer regen.

Het heeft vandaag ca 80 kilometer geduurd voor ik iets interessants tegenkwam. Na 80 kilometer kwam ik bij Medemblik. Echt zo’n leuk havenstadje met een heus kasteel. In medemblik heb ik mijn eerste pauze gehouden en een pak koekjes verorberd, waarna op miraculeuze wijze de wind draaide van zuid-west naar noord-west. Ook hield het in Medemblik eindelijk op met regen. Met de wind vol in de rug ben ik vervolgens heerlijk op hoge snelheid doorgereden naar Enkhuizen. Daar heb ik wat plekjes opgezocht die ik nog van vroeger ken en heb vervolgens kibbeling gegeten. Het was vanaf daar nog ca 30km naar Hoorn, wat oorspronkelijk mijn einddoel zou zijn voor dag 2. De wind kwam van opzij en vlak voor Hoorn ook recht van voren. Eenmaal bij Hoorn aangekomen viel het stadje me een beetje tegen en was er niet een camping in de buurt van waaruit ik Hoorn lopend zou kunnen verkennen. Op de kaart had ik echter gezien dat de weg naar Edam en Volendam hartstikke mooi in noord-westelijke richting ligt, wat zou betekenen dat ik de weg met volle wind in de rug zou kunnen afleggen. Bovendien was de lucht inmiddels helemaal opengebroken en was het pas 15:30. Dit alles heeft me doen besluiten door de fietsen naar Volendam.

Hoewel ik Edam schitterend vond bleek eenmaal in Volendam aangekomen dat ook Volendam me een beetje tegen viel. Veel te toeristisch. Door naar Amsterdam? Alles wat ik vandaag met wind mee in zon zou afleggen zou ik morgen eventueel niet met wind tegen in de regen hoeven te fietsen. En zo was het dat ik vandaag om 19:30, na zo’n 12 uur onderweg te zijn geweest, aan kwam op de camping op Zeeburgereiland in Amsterdam, met een totaal van 185 kilometer op de dagteller. Daar aangekomen waren alle kleren die ik aanhad en die door en door nat waren geregend weer volledig opgedroogd en de wind was gaan liggen, wat het opzetten van de tent een stuk makkelijker maakte. Totale afstand afgelegd op de Zuiderzeeroute is nu 325 kilometer, wat zou betekenen dat ik morgen nog maar 75 kilometer te gaan heb. Ik hou voor het gemak even rekening met nog een kilometer of 100. Het lijkt erop dat ik de toch inderdaad in 3 dagen uit ga rijden, wat een goed gevoel geeft!

Waddenzee! Geen zeehondjes gezien 😦

Hier zie je mooi het hoogteverschil tussen IJsselmeer en Noord Holland

Stadhuis Medemblik

Kasteel Radboud

Stoomgemaal

Waanzinnig hoge dijken voorbij Medemblik

Onstuimig weer

Enkhuizen

De Koepoort van Jacob van Kampen

Goed Zeilweer

Hoorn

Edam

Volendam

 
Monnikendam

Amsterdam

Groene broeders op Zeeburgereiland


Vandaag de derde dag! De camping op Zeeburgereiland waar ik gister heb overnacht deed me heel erg denken aan de camping in het Bois du Boulogne in Parijs. Kleine veldjes, compleet volgepropt met een grote variatie aan verschillende tentjes. Het was dus even zoeken naar een plekje om mijn tentje neer te zetten. Uiteindelijk heb ik een mooi plekje gevonden aan de waterkant. Waar de camping bij Hindelopen een vredige familiecamping was, was de camping op Zeeburgereiland een ware samenkomst plaats voor jonge hipsters. Zo hip ben ik helemaal niet. Persoonlijk snap ik dan ook niet zo goed wat er precies zo leuk is aan het maximaal openzetten van het volume van je autostereo met alle deuren en de laadklep van je auto wijd open, terwijl twee tentjes verderop iemand anders met zijn gettoblaster probeert er met zijn eigen muziek overheen te komen. Voelde me er niet helemaal gelukkig, vooral omdat ik bang was dat mijn fiets bij wijze van een dronkemansgrap in het water zou verdwijnen. 

De volgende ochtend bleek mijn angst dat mijn fiets in het water zou verdwenen totaal onterecht. Ook gewoon goed geslapen, met dank aan de medewerkers van de camping die om 00:00 iedereen toch wel vriendelijk kwamen verzoeken om de muziek uit te zetten. Om 7:30 was ik ingepakt en ben ik onderweg gegaan. Na de 185km van gister ging dat wel wat stroefjes maar gelukkig was de te overbruggen afstand voor vandaag te overzien en had ik geen haast. De route was tot aan de Hollandse brug bekend aangezien ik daar een paar weken geleden ook al had gefietst. Het gebied tussen Hollandse Brug en Bunschoten-Spakenburg kende ik nog niet en op dat stuk was ik vooral benieuwd naar de vesting van Naarden. Wat een bouwwerk zeg, die vesting!  Naarden heeft niet teleurgesteld! Vanuit Naarden door naar Huizen door mooi bosrijk gebied, met leuke doorkijkjes naar het water. Huizen stelt vervolgens niet zoveel voor.

Bij Eemdijk kwam ik erachter dat ik om de Eem over te komen gebruik moest maken van een Veerpont. Die veerpont vaart alleen nooit op zondag. Een vrouw die toevallig om wat voor reden dan ook in het wachthuisje van de Veerpont zat maakte me dat maar wat duidelijk: “de veerpont vaart nooit op zondag en dat had je kunnen weten, want het staat op alle borden aangegeven. Nu moet je helemaal omrijden via Eembrugge!” Ik wist niet eens dat ik veerpont tegen zou komen. Ik dankte de mevrouw vriendelijk voor de ongevraagde informatie en ben vervolgens 10km omgereden via Eembrugge. Op dat moment had ik er vandaag alweer zo’n 70 kilometer opzitten en dan begin je toch wel te merken dat je graag op de plaats van bestemming aan zou komen.

Het laatste stuk van de rit van vandaag was weer bekend terrein. Het was een fijne dag fietsen, met mooi weer en voornamelijk de wind in de rug. Om 13:30 kwam ik aan op de plek waar ik ook was begonnen aan mijn rondje Zuiderzee waar ik in de middag nog even de gelegenheid had om de tent te drogen te leggen. 

De kilometerteller geeft een totale gereden afstand van 432km aan, wat iets meer is dan de 400km die wordt genoemd voor een rondje Zuiderzee. Komt vast voort uit het rond dwalen door alle stadjes, het zoeken naar de route, het af en toe verkeerd rijen en het 10km omrijden bij Eembrugge. 432Km verdeel over 140km op de eerste dag, tweede dag 185km, derde dag 107km, of een gemiddelde dagafstand van 144km. Dat is 44km per dag meer dan wat ik op weg naar Rome zou moeten rijden, met afwisselend weer en vooral ook veel wind. Hoewel de weg naar Rome een stuk meer op en neer zal hobbelen, maar hopelijk wel een stuk minder winderig zal zijn. Het voelt goed dit rondje voltooid te hebben. Ik denk dat ik er wel klaar voor ben!

Muiden

 

Muiderslot

 Vestingwal van Naarden

Naarden

Stadswal van Harderwijk

0 comments on “17/05 Voorbereiding 9: Hmlvrt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s