03/07 dag 09 Blois

Toen ik vanochtend wakker werd dacht ik even dat het zonnetje vanuit een strak blauwe hemel op mijn tent neerscheen, maar toen ik eenmaal mijn tent ut kroop bleek helaas niets minder waar. Aan de hemel enkel grijze grauwigheid, maar gelukkig heb ik het wederom droog gehouden. En gezien de verhalen over slecht weer die ik van andere fietsers onderweg te horen krijg zal ik dus maar niet klagen.

Nu ik ruim een week onderweg ben durf ik eindelijk te zeggen dat ik een vakantiegevoel heb. De gejaagdheid van alle dag heb ik eindelijk van me af kunnen schudden. Echt moeilijk is dat ook niet bij dagafstanden van niks en zoveel moois in de omgeving om te bekijken, zowel voor wat betreft cultuur als natuur.

De eerste stop was na 60km bij het Chateau Chambord, oorspronkelijk bedoeld als jachtslot voor de Frans koning Frans de 1e, maar nooit als zodanig gebruikt. Een kasteel met als basis de vorm van een vesting (donjon met bastilles) en vervolgens opgeleukt met details geïnspireerd op vormen uit de Italiaanse renaissance. Een prachtig iets.

Na Chambord doorgefietst naar het plaatsje Blois, waar de Franse koningen vroeg woonden in eveneens een zeer fraai Chateau dat door de eeuwen heen steeds verder is uitgebreid in de stijl die op het moment van de uitbreiding gangbaar was. En ook dat levert een fraai ensemble op, hoewel ik me van het interieur wel heb afgevraagd of een dergelijke overdreven mate van polychromie werkelijk gangbaar was…

Vandaag de 1000km grens voor de eerste maal overschreden, met 1025km op de teller.

Oh en succes aan IJsland, zou toch leuk zijn als ze winnen 🙂


Volop klaprozen in bloei.

En een meanderende Loire.

Die her en der buiten zijn lijntjes vloeit.


En her en der overbrugd wordt.

En dan, een stukje bij de Loire vandaan: Jachtslot Chambord

Want als je uit jagen gaat heb je toch echt 400 kamers nodig…

Over het algeheel van binnen vrij sober, met enige uitzondering daar gelaten natuurlijk.

Heel erg de moeite waard om hier even te stoppen.

En dan weer onderweg.. En onderweg de eerste wijngaarden! Druifjes waren wel een beetje sip.


En dan Bloos. Eindbestemming voor vandaag en de residentie van Franse koningen.

Leuk stadje…

Met eveens een schitterend Chateau.

In het midden de vroeg gothische statenzaal, rechts daarvan de eerste uitbreiding in flamboyante gothiek en rechts de uitbreiding in Franse renaissance stijl.
0 comments on “03/07 dag 09 Blois

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s