03/05 Voorbereiding 8: Bevr

Ook dit weekend weer last van een weersvoorspelling die van geen kant klopte. Voor zaterdag werd er 50% kans op regen voorspeld en voor zondag zelfs 90%. Ik heb er beide dagen geen last van gehad.

Vrijdagavond ben ik vanuit mijn werk in Rotterdam doorgereisd naar Nunspeet waar ik mijn fiets in het weekend van Pasen heb achtergelaten. Heb vrijdagavond nog even gezellig gedaan met mijn ouders, ben daarna de tent ingekropen en zaterdagochtend zat ik om half acht ‘s ochtends en bij heldere blauwe hemel op mijn groene monster. Via Zwolle, Meppel en Beilen heb ik mijn weg gezocht naar Assen, een route van 130 km. Wat een verademing is het om eens een nieuwe uitvalsbasis te hebben zeg! Al vanaf mijn 15e befiets ik de directe omgeving van Den Haag waardoor die contreien en bovendien ook de verschillende landschappen meer dan bekend zijn. Bovendien is de pest aan Den Haag dat het aan zee ligt en dat de te befietsen windrichtingen beperkt zijn. 


Zwolle is een mooie goed bewaard gebleven stad waar ik blij door verrast werd omdat ik altijd dacht dat Zwolle een soort Zoetermeer was. Sorry Zwolle. Het is wel een beetje vreemd dat ze daar oversized kippen eieren laten leggen op gebouwen. Heb als architect zijnde het principe van de blob nog nooit helemaal begrepen.Het rivierenlandschap tussen Zwolle en Meppel is bij tijd en wijlen aardig maar ben ervan overtuigd dat ook het weer daaraan bij heeft gedragen. Meppel is vervolgens niks aan maar gelukkig staan er tussen Meppel en Ruinen een hoop mooie historische boerderijen die stuk voor stuk in uitmuntende staat verkeren. De grote verassing van de trip naar Assen was echter nationaal park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West Europa. Vooral dat moerasachtige maakte het voor mijn intrigerend, evenals de diversiteit aan natuur. De kleuren van het voorjaar waren overweldigend, van gifgroen jong beukengroen tot een witte wereld van een of ander struikgewas met witte bloemetjes. Bovendien een hele groep herten gezien die aan de bosrand stonden te grazen van net gemaaid gras van een weide die tegen het nationaal park was gelegen. 
De volgende ochtend ben ik weer zo vroeg vertrokken. Ditmaal vanuit Nunspeet via Elspeet, radio Kootwijk, Hoenderlo, Ede-Wageningen naar Arnhem, een trip van ca 100km. Het weer was iets minder dan de zaterdag, maar ik kan straks op mijn trip naar Rome ook niet verwachten dat het elke dag windstil en stralend blauw is. Het leuke van deze zondag trip was overigens het flinke hoogteverloop in de route. Vanaf radio Kootwijk ging het behoorlijk op en neer. Radio Kootwijk is overigens een bizar fenomeen.


Midden op de heide staat plots ziels alleen dit immense gebouw in art deco stijl waar vroeger de zendapperatuur stond waarmee we contact konden onderhouden met onze koloniën. In 1918 natuurlijk heel bijzonder, terwijl het gebouw nu zijn functie verloren heeft. Het staat echter nog steeds totaal geïsoleerd op de heide waardoor je het al vanaf een aantal km afstand ziet liggen.


Geen slechte score voor dit weekend. Het totaal aantal km komt daarmee op 820, wat ongeveer 1/3e is van de totale trip naar Rome… Het viel me overigens op dat ik onderweg vaak ingehaald word door van die Lance Armstrong types in veel te strakke pakjes op veel te dure fietsen. Meermaals heb ik me afgevraagd wat dat soort figuren nu precies voor afstanden afleggen met dat soort snelheden en die aërodynamica, dus in de trein terug naar Nunspeet heb ik me daar op de website grootverzet.nl eens in verdiept. Op deze website kunnen wielrenners hun gefietste rondje delen en met behulp van de bijgaande zoekmachine kwam ik tot onderstaande tussenstand:

00-40km:   288 routes

40-60km:   368 routes
60-80km:   352 routes
80-100km:   96 routes
100-120km: 48 routes
120-140km: 22 routes

Uitgaande van dit stukje statistiek kan ik wel concluderen dat 85% van die flitsende fietsers minder lange afstanden fietst dan dat ik vaak in een weekend doe. Geeft toch wel een beetje een goed gevoel van binnen :-). Ook erg typerend voor mijn manier van sporten overigens. Lange afstanden maar wel enigszins rustig aan. Zaterdag om 7:30 vertrokken en om 14:30 de trein, dus dat is 7 uur over 130 km, inclusief het zoeken naar de weg en een korte lunchpauze. Zondag eveneens om 7:30 vertrokken en om 13:15 de trein, das dus een kleine 6 uur over 100km. Das beide dagen nog geen 20km/h. 

0 comments on “03/05 Voorbereiding 8: Bevr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s